Siirry pääsisältöön

Suklaakakkua ja punaherukkacurdia



Olen aikaisemminkin täällä kertonut maanantai traditiostamme mammaystävieni kanssa. Tapaamme siis joka maanantai jokun kodissa ja jokainen tuo jotain. Viikko sitten minä halusin tuoda herkkuja mukanani koska jääkaapista löytyi sopivasti palaset jotka niin ihanasti loksativat yhteen. Olin tehnyt toiseen kakkuu Suklaapossun mielettömän mehevä suklaakakkupohjan ja siitä jäi sopivasti yli ja sain siitä pohjan tähän kakkuun. Kakun väliin halusin kokeilla jotain ihan uutta juttua. Koska pensaissa oli edelleen punaviinimarjoja oli suorastaan ihan pakko kerätä ne pois ja keittää niistä punaherukkacurdi. Ja koska punaherukat ovat mukavan kirpsakoita niin mikä niiden kanssa sopii paremmin kuin valkosuklaamousse. Halusin tehdä kakusta nakun eli jätin sen juuri sen näköiseksi kun se oli irroittaessani reunat. Curdi sieltä kivasti vähän valuu (laitoin sitä sinne aika runsaasti) ja antaa ilmettä. Päälle tuli mikäs muu kuiva valuva suklaa ja marjoja.


Suklaakakkupohja:
(18cm vuoka)

- 80g voita tai margariinia
- 35g suklaata sulatettuna
- 0,75dl rypsi- tai rapsiöljyä
- 1,5 dl vettä
- 1dl ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia
- 2 munaa
- 1dl fariinisokeria
- 3,5dl  jauhoja
- 4rkl tummaa kaakaojauhetta
- 1tl leivinjauhetta
- 1tl soodaa
- 0,5tl suolaa
- 2tl vaniljasokeria

Sulata voi ja suklaa joko mikrossa  tai kattilassa välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit ja lopuksi munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi mutta älä vaivaa turhaan. Kaada taikina voideltuun vokaan ja paista 170 asteessa n. 45 min tai kunnes tikulla kokeiltaessa ei tikkuun jää taikinaa. Jos näyttää että kakku tummuu päältä voi kakun peittää loppuvaiheessa foliolla. Anna jäähtyä ja asettua mielellään seuraavaan päivään ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Punaherukkacurdi:
(n. 1litra valmista curdia)

-900g punaherukoita
- 1dl vettä
- 1dl sokeria (tai oman maun mukaan)
- 1dl hillosokeria
-80g voita
- 3 keltuaista

Mittaa kattilaan marjat ja vesi. Anna kiehua kunnes marjat ovat pehmenneet (jos et pidä siemenistä niin tässä vaiheessa voit paseerata pehmenneet marjat) soseuta sauvasekottimella. Mittaa kattilaan sokerit ja voi kuumenna sekoitellen kunnes voi on sulanut. Ota syrjään ja vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan nosta takaisin levylle ja kiehauta kuplivaksi koko ajan sekoittaen. 

Annoksesta tulee reilu ja osan voi esim pakastaa seuraavia kakkuja varten. 
Vinkki: Voit käyttää tätä curdia juustokakkujen makukerroksena esim korvaamalla silljoka muuten tulisi tähän kakkuun.

Valkosulklaamousse:
(kaksi väliä 18cm, korkeaan vuokaan)

- 150g valkosuklaata
- 2,5dl vispi-tai kuohukermaa
- 250g mascarponea
- 2 liivatetta
- tilkka maitoa
(- sokeria)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sekoita mascarpone sen joukkoon. Sulata valkosuklaa ja sekoita se massan joukkoon. Kuumenna maito ja sulata liivatteet sen joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon. Jos haluat makeutta lisää voit lisätä sokeria joukkoon, itse en sitä käytä.

Suklaaganache:
- 50g tummaasuklaata
- 50ml kuohukermaa
- 1rkl glukoosisiirappia
- nokare voita

Kuumenna kerma ja siirappi kattilassa. Nosta pois levyltä kun alkaa kiehumaan. Lisää joukkoon suklaapalat ja sekoitta kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon voi. Seos on valmis kakun päälle kaadettavaksi kun voi on sulanut joukkoon.


Täyttövaiheessa voit käyttää apunasi irtopohjavuoan reunoja ja/tai reunakalvoa. Jos sinulla ei ole reunakalvoa voit korottaa vuokaa (n. 10cm) vuokaakiertävillä leivinpaperisuikaleilla. Itse käytän kestoleivinpaperista leikattuja suikaleita.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta kakun ylin kerros vuoan pohjalle kakunpohjaksi, kostuta pohja. Kakun voit kostuttaa haluamallasi nesteellä, itse suosin mehuja tai maitoa. Annostele haluamasi määrä curdia pohjan päälle ja kaada siihen päälle puolet valkosuklaa moussesta. Nosta päälle keskimmäinen kerros pohjaa, toista kuten yllä. Lopuksi nosta kakkupohjan alimmainen kerros kakun päällimmäiseksi kerrokseksi. Näin varmistat sen että kakusta tulee tasainen. Kostuta myös päälimmäinen kerros. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään useammaksi tunniksi mutta mielellään yön yli. Jos kakku saa "levätä" jääkaapissa yön yli asettuvat maut ja kakku mehustuu maukkaaksi.

Valmista ganache kuten ohjeessa ja valuta kakun päälle lusikan ja palettiveitsen avulla (palettiveitsi ei ole pakollinen). Nosta jääkaappiin hetkeksi jähmettymään ja koristele haluamillasi marjoilla. 

Toivottavasti maistuu!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaani-kaurakeksi ilman lisättyä sokeria

Smoothiekakku postauksessa vinkkasin luonnollisesti sokerittomista lastenkekseistä jotka on ollut ihan meidän lemppari keksejä kun pojat ovat olleet pieniä. No kuinkas ollakaan niitä ei enää olekaan Semperin valikoimassa. Tosi harmi, olivat hyvää ja terveellistä naposteltavaa. Meillä ei siis keksejä noin niin kuin muuten napostella, mutta esim reissussa olivat tosi hyviä antaa lapsille kun alkoi meno yltymään ;) Ja siis nimen omaan noita luontaisesti sokerittomia keksejä, normikeksit ainoastaan herkkupäivänä. No nyt kun tuo meidän kuopus alkaa olla sellaisessa iässä että on kiva että saa välillä lahjottua jollain hiljaisuutta niin ärsyttää kun suosikit on poistuneet markkinoilta. FB:n vauvaryhmässä yksi äiti vinkkasi että Hipp:ltä löytyy vastaavia keksejä, mutta valitettavasti ne ei ainakaan toistaiseksi kuulu meidän Prisman valikoimaan. Toinen äiti samaisessa ryhmässä vinkkasi että keksejä voi myös itse leipoa. Hah, ei sitten ollut se ajatus edes käynyt mielessä sitä ennen :D No tu

Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku

Joitain viikkoja sitten tein syntymäpäiväkakun jonka väliin tuli sipaisu lemoncurdia ja valkosuklaamoussea. Tällä kombolla olen kakkuja tehnyt kyllä aikaisemminkin mutta pakko myöntää että lemoncurd on ollut suoraan kaupan hyllystä. Ei sillä että siinä kaupan (MacKays) on mitään vikaa, mutta kyllä tämä itsetehty pesee sen mennen tullen. Syy miksi ihastuin tähän itsetehty on se että siinä tulee sitruunan kirpeys ja hapokkuus aivan eritavalla esille. Omaan suuhuni tällaiset makean ja kirpeän liitot ovat taivas! Lemoncurd-valkosuklaajuustokakku (24cm vuoka) - 175g kauratäytekeksejä (vanilja) - 40g voita - 4dl kuohukermaa - 250g mascarponea (myös tavallinen tuorejuusto käy) - 3 valkuaista - 200g valkosuklaata - 4 liivatetta - tilkka maitoa - 3 keltuaista - 2,5dl sokeria (puolet hillosokeria) - 2 sitruunan raastettu kuori - 1,5dl sitruunamehua - 50g  pehmeää voita - 2 liivatetta - tilkka vettä Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjall

Lakka-kinuskijuustokakku

Kesäkuussa juhlimme kuopuksen syntymäpäiviä. Halusin tarjoilla juhlissa juustokakkua jollain uudella makukombolla. Normaalisti olen miettinyt tarjottavat ennen kauppaan menoa, mutta nyt olin kaupassa vailla ideaa. Onneksi törmäsin rahkahyllyssä Valion lakan makuiseen rahkaan. Siitä alkoivat ideat sinkoilemaan ja syntyi tämä kakku. Lakkakerros: 2 dl kermaa (vispi tai kuohu) 3 prk lakkarahkaa 3 liivatetta Tilkka maitoa ( 1dl lakkahilloa) Kinuskikerros: 4 dl kermaa (vispi tai kuohu) 2 dl kinuskia (käytin kaupan valmista) 200g tuorejuustoa 5 liivatetta Tilkka maitoa (Ruokosokeria maun mukaan) Pohja: 150g Lotus tai Bastogne keksejä 60g voita 1. Sulata voi. 2. Muskaa keksit ja sekoita voisulaan 3. Laita leivipaperi 24cm irtopohjavuokaan ja levitä päälle keksi-voiseos. 4. Tee ensin lakkakerros. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 5. Vaahdota kerma. 6. Kuumenna maitotilkka mikrossa ja sulata siihen liivatteet. Muista puristella ensin ylimääräiset vedet poi